Burgemeester Van Mastrigt stemt en begeleidt inwoonster (2)

29 mei 2019

23 mei Europees Parlementsverkiezing

Donderdag 23 mei vond de Europees Parlementsverkiezing plaats. Burgemeester Yvonne van Mastrigt ging die dag stemmen in het stembureau De Klaroen aan de Michiel Adriaanszoon de Ruyterstraat 2 in Maarssen-Dorp. Ze zou ook een aantal stembureaus bezoeken om in gesprek te gaan met de stembureauleden en inwoners.

Burgemeester Van Mastrigt vergezelde op de verkiezingsdag een inwoonster die een beperking heeft. Zij had de gemeente getipt dat haar vorige bezoek aan het stembureau niet goed bevallen was. Ze is afhankelijk van een scootmobiel en kreeg zelfstandig de deur van het stembureau niet open. De burgemeester ging haar 23 mei begeleiden en met haar praten over haar ervaringen.

Toegankelijkheid stembureaus

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen die wil stemmen terecht moet kunnen in de 34 stembureaus in Stichtse Vecht. Met het Gehandicapten Platform Stichtse Vecht heeft de gemeente een goed contact. Zo heeft het platform eerder suggesties doorgegeven om de stembureaus toegankelijker te maken. In en rondom het stembureau zijn voorzieningen aangebracht.

Denk  bijvoorbeeld aan een oprijplank bij opstapjes en drempels. Of een tijdelijke parkeervoorziening voor gehandicapten. Ook zijn er stemhokjes met verlaagd werkblad, goede verlichting en een vergrootglas bij het stembiljet. Voor blinden en slechtzienden hebben we kandidatenlijsten in braille beschikbaar op het stembureau. De locaties waar mindervaliden goed terecht kunnen, zijn te vinden op www.stichtsevecht.nl/locatiesverkiezingen. De gemeente gaat na de verkiezingen evalueren hoe de toegankelijkheid verder verbeterd kan worden, ook qua informatievoorziening voor mensen met een (verstandelijke) beperking.

Mevrouw Laurense heeft bij de vorige verkiezingen door een gesloten deur bij het stembureau “de Klaroen” niet kunnen stemmen. Per ongeluk had een bezoeker de deur dicht laten vallen, wat niet was opgemerkt door de stemcommissie. Na een klacht bij de Gemeente bood burgemeester Van Mastricht haar aan persoonlijk thuis op te halen en gezamenlijk te stemmen. Aanwezig waren de directeur Wim Verkerk, Mustafa Umut (beleidsadviseur Gemeente) en John Engels (voorzitter Platform Gehandicapten). Mevrouw Laurense was oud bestuurslid van het Platform Gehandicapten Maarssen.