Burgemeester Van Mastrigt stemt en begeleidt inwoonster

19 mei 2019

23 mei Europees Parlementsverkiezing

Burgemeester Van Mastrigt stemt en begeleidt inwoonster

Donderdag 23 mei vindt de Europees Parlementsverkiezing plaats. Burgemeester Yvonne van Mastrigt gaat die dag om 10:30 uur stemmen in het stembureau De Klaroen aan de Michiel Adriaanszoon de Ruyterstraat 2 in Maarssen-Dorp. Ze zal ook een aantal stembureaus bezoeken om in gesprek te gaan met de stembureauleden en inwoners.

Burgemeester Van Mastrigt vergezelt op de verkiezingsdag een inwoonster die een beperking heeft. Zij had de gemeente getipt dat haar vorige bezoek aan het stembureau niet goed bevallen was. Ze is afhankelijk van een scootmobiel en kreeg zelfstandig de deur van het stembureau niet open. De burgemeester gaat haar 23 mei begeleiden en praat met haar over haar ervaringen.

Toegankelijkheid stembureaus

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen die wil stemmen terecht moet kunnen in de 34 stembureaus in Stichtse Vecht. Met het Gehandicapten Platform Stichtse Vecht heeft de gemeente een goed contact. Zo heeft het platform eerder suggesties doorgegeven om de stembureaus toegankelijker te maken. In en rondom het stembureau zijn voorzieningen aangebracht. Denk  bijvoorbeeld aan een oprijplank bij opstapjes en drempels. Of een tijdelijke parkeervoorziening voor gehandicapten. Ook zijn er stemhokjes met verlaagd werkblad, goede verlichting en een vergrootglas bij het stembiljet. Voor blinden en slechtzienden hebben we kandidatenlijsten in braille beschikbaar op het stembureau. De locaties waar mindervaliden goed terecht kunnen, zijn te vinden op www.stichtsevecht.nl/locatiesverkiezingen. De gemeente gaat na de verkiezingen evalueren hoe de toegankelijkheid verder verbeterd kan worden, ook qua informatievoorziening voor mensen met een (verstandelijke) beperking.

In tegenstelling tot de vorige verkiezingen is er dit keer geen opgesteld programma van de bezoeken aan de stembureaus die de burgemeester die dag aflegt. Ze bezoekt met name de stembureaus die ze nog niet eerder bezocht heeft.